dimarts, 22 de setembre del 2009

On està el límit?

Doncs depèn. Depèn del què es pretengui. Però comencem per l'inici: de formacions de grallers se'n troben desde dos membres (gralla i tabal) a grups formats per 8, 10 o més gralles i un nombre major de tabals (perquè sempre hi ha en aquests grups més percussió que gralles?). Si parlem d'aquests darrers crec que el que ha fet més "mal", i ho dic entre cometes perquè no hi ha mal que per bé no vingui, és la proliferació de grups de batucada. M'encanta la percussió, i la percussió ben feta em fa ballar i moure'm inconscientment però, què hi fan 15 tabals o més (caixes, surdos, repiques etc) conjuntament amb un grup de grallers? Una barrera sonora. Aleshores les gralles miren de sonar més fort que la percussió i forcen les inxes fins l'extrem de fer galls i desafinar de manera incontrolada. A més, tocar la gralla sense sentir-te a tu mateix (i ho dic per experiència actuant acompanyant la Víbria d'Igualada on les "carretilles" xiuladores ensordeixen l'ambient) fa que sigui impossible seguir una cançó (perdó, rectifico cançó per peça o composició tal i com diu l'amic Montsant).
Tampoc tenen tota la culpa la percussió, i és que la gralla és un instrument amb molts registres d'afinació, i ja és prou complicat trobar la mateixa freqüència per 5 gralles que a més n'hi afegeixis 4 o 5 més.
A mi m'encanten els grups com és ara en el que estic (http://www.grallersdigualada.cat/), 5 gralles i 5 de percussió, a l'estil de grups com Xarop de Canya o Vatua l'Olla que juguen amb altres instruments i amb percussions "canyeres" que complementen les peces de gralla i hi juguen, donant un global de conjunt animat i fresc.

D'altra banda si per exemple algun dia anéssim a fer un concert o toc en una església o similar, evidentment no podríem anar-hi tot el grup; el tipus de peces i el lloc demanen una formació més reduida, 2-3 gralles i 1 o 2 elements de percussió. De fet aquestes formacions són les més comuns (i les que sempre hi ha hagut) en el món graller.

Doncs per això, el límit depèn del que es pretengui fer amb el grup. Per mi 5+5 equilibri perfecte.

1 comentari:

  1. I si em permets, també diria que no és obligatori tocar la gralla ni la percussió.
    Hi ha molts altres instruments de sonoritat arrelada al nostre país i fan que el límit estigui encara més, depenent de nosaltres, de la nostra cultura, del nostre gust.

    ResponElimina